Apple’dan Hindistan’a özel iPhone 15 Pro Max

Apple dün Wonderlust etkinliğinde iPhone 15 ve daha nice yeni cihazını tanıttı. Hiç şüphesiz iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max gecenin yıldızlarından oldu. Apple her zamanki gibi bizi şaşırtmaya devam ediyor. Hindistan’ın GPS sistemine alternatif olarak geliştirdiği NavIC desteğini iPhone 15 modellerine kadar genişletti.

Apple ilk kez iPhone modellerinde NavIC desteği alıyor!

2018 yılında Hindistan bağımsız uydu sistemi oluşturmak üzere harekete geçti. Bu girişim Hindistan için epey cesurca. Çünkü rakipleri epey güçlü. Başta Amerika olmak üzere tüm dünya devleri kendi sistemlerini kullanıyor. Hindistan’ın uzay araştırma kuruluşu ISRO NavIC’yi geliştirdi. NavIC, Hindistan ve çevresindeki bölge üzerinde doğru konumlandırma ve zamanlama bilgileri sağlıyor. Ayrıca NavIC, yarım düzineden fazla uydu aracılığıyla Hindistan’ın tüm kara alanını kapsıyor.

Peki NavIC hangi faaliyetler için kullanılıyor? Kara, hava ve deniz olmak üzere ulaşım, lokasyon bazlı hizmetler için kullanılıyor. Ayrıca araştırma ve jeodezi, bilimsel araştırma, zaman dağıtımı ve senkronizasyon desteği sağlıyor. Bunu yanı sıra can güvenliği uyarılarının yayınlanmasını da kapsıyor.

ISRO, NavIC, navigasyon teknolojisini mobil yonga setlerine entegre etmek için Qualcomm ile işbirliği yaptı. Ancak şimdi Hindistan’daki uzay ajansı yeni bir başarıya imza attı. Yeni A17 Pro yonga seti için Apple ile çalışarak NavIC’i yeni iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max modellerine entegre etmeyi başardı.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ‘in teknik özellikler sayfasında Apple, yeni modellerin NavIC’i desteklediğini söylüyor. Böylece Apple, bir iPhone modeline NavIC desteğini ilk kez ekledi. Ancak şirket, dağıtıma hangi özelliklerin dahil edileceğini belirtmedi. Ayrıca bu destek şimdilik sadece bu iki modeli kapsıyor. Resmi teknik özelliklere göre standart iPhone 15 ve iPhone 15 Plus çeşitleri NavIC’i desteklemiyor.

Peki iPhone dışında hangi telefonlar NavIC’i kullanabiliyor? Apple dışında birkaç model de bu bu konumlama sistemini kullanabiliyor. Xiaomi Mi 11X, 11T Pro, OnePlus Nord 2T ve Realme 9 Pro dahil çok sayıda akıllı telefon NavIC’i destekliyor.

Yorum yapın