Intel’den beklenmedik hareket: Yapay zekalı Meteor Lake tanıtıldı!

Intel, Innovation 2023 etkinliği kapsamında bir dizi önemli gelişmeyi açıkladı. Meteor Lake kod adına sahip olacak yeni işlemci ailesinin 14 Aralık’ta görücüye çıkacağı belirtildi. Bu ailenin en önemli özellikleri arasında Intel 4 mimarisini benimsemesi, “i” ismi yerine Core Ultra’ya geçiş yapması ve yapay zeka yetenekleri bulunuyor.

Intel Meteor Lake (Core Ultra serisi) 14 Aralık’ta çıkacak

Meteor Lake ailesi Intel için yeni bir döneme işaret ediyor. TSMC’nin yolundan giden Intel, bu konuda Intel 4 mimarisini kullanacak. Bu mimarilerle Meteor Lake ailesindeki CPU çekirdekleri, entegre grafik belleği (GPU) ve sistem özellikleri ayrı bölümlerde çalışacak.

Meteor Lake’e güç veren işlemci modülü, 6 performanslı Golden Cove çekirdeği ve 8 verimli Gracemont çekirdeği içerecek. Entegre GPU ise mevcut modellere kıyasla büyük bir frekans artışıyla grafik performansını iki katına çıkaracak.

Yapay zeka için optimize edilmiş bir sinirsel işlem birimi (NPU) modülü ise yapay zeka görevlerinin ayrı şekilde ele alınmasına olanak tanıyacak. Intel, özel NPU birimiyle dizüstü bilgisayarlarda üretken yapay zeka döneminin başlayacağını söylüyor.

Meteor Lake yongalarına ek olarak Intel, 2025 yılına kadarki yol haritasını da paylaştı. Şirket, Intel 4 çıkışını takip etmek için 2024 yılında Intel 3 mimarisine sahip işlemcilerini piyasaya sürmeyi hedefliyor. Daha da önemlisi, 2025 yılında çıkaracağı 20A mimarisiyle TSMC’nin önüne geçmeyi hedefliyor.

Güncelleniyor…

Yorum yapın