James Webb Orion Bulutsusu’nun nefes kesen manzaralarını yakaladı!

James Webb Uzay Teleskobu, Orion Bulutsusu’nun yepyeni hayranlık verici görüntüsünü yakaladı. Bu arada Orion Bulutsusu’nun bir diğer ismi daha var. Ona Messier 42 de diyebilirsiniz. Orion Bulutsusu, yıldız oluşturan birkaç kozmik cisimden biridir. Bu da onu uzay evreninin en kıymetli cisimlerinden biri yapıyor. Ayrıca genç Trapez Yıldız Kümesini de içeriyor. Uzay araştırmalarına bambaşka bir boyut katan James Webb Teleskobu çektiği son görüntüyle Messier 42’ye daha daha geniş açıdan bakma fırsatı verdi. Böylece gökbilimcilerin uzay araştırmalarına daha fazla kaynak sağlıyor. İşte detaylar…

James Webb Teleskobu Orion Bulutsusu’nun gizemine ışık tutuyor!

Bulutsu diğer ismiyle Nebula, uzayda bulunan dev toz ve gaz bulutudur. Orion Bulutsusu parlaklığı sayesinde Webb teleskobunun hedefi haline geldi. Bu bulutsu, gece gökyüzündeki en parlak bulutsulardan biridir. Buna karşılık, Dünya’dan sadece 1.344 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Samanyolu Galaksisi içinde Avcı takım yıldızı bölgesinin güneyinde yer alıyor.

Bazı bulutsular süpernova olarak ölen yıldızların açığa çıkardığı gaz ve toz tarafından meydana gelir. Diğer bulutsular da yeni yıldızların oluştuğu bölgelerde bulunurlar. Bu bulutsu Dünya için oldukça önemli. Çünkü Dünya’ya en yakın konumda yer alıyor. Gökbilimcilere yıldız oluşumlarını anlama konusunda rehber görevi görüyor. Yıllar geçtikçe Orion Bulutsusu’nun alanı ve görüntüleri üzerindeki gözlemler, yıldız oluşumunu bir bütün olarak daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu.

Ancak şimdi gökbilimciler, var olmaması gereken yeni bir tür gezegen oluşumu keşfettiler. Bunlara Jüpiter Kütleli İkili Nesneler veya JuMBO’lar adını verdiler. Bu JuMBO’lar aslında Orion Bulutsusu’nda tespit edilen serbest yüzen nesnelerdir. Boyutlarına gelirsek aslında ve kendi güneş sistemimizdeki gaz devi Jüpiter’e kütle olarak çok benziyor.

Dahası, bu gezegenlerden düzinelercesi birbirinin etrafında dönüyor. Ne yazık ki bilim insanları bunların nasıl oluştuklarından ve hatta neden var olduklarından tam olarak emin değiller. Gözlemler üzerinde çalışan Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Samuel Pearson yeni gezegenlerin Webb Teleskobu’nun çektiği Orion Bulutsusu’nun son görüntüleri aracılığıyla keşfedildiğini söyledi.

Son olarak araştırmaya katılan bilim insanları, Orion Bulutsusu’ndan şimdiye kadar çekilen en iyi görüntülerini Webb Teleskobu sayesinde yakaladıklarını belirtti. Ayrıca bu görüntülerin, gece gökyüzünün gizemli ve üzerinde çokça çalışılan kısmı hakkında daha fazlasını ortaya çıkarmamıza yardımcı olacağını düşünüyorlar.

Yorum yapın