Yatırımcının Borç Senedi Üzerinden Faiz Kazandığı ‘Tahvil’ Tam Olarak Nedir, Ne İşe Fayda?

Günümüzde yaygın olarak tercih edilen yatırım biçimlerinden bir tanesi olan tahvil, bir borç senedidir. Bu senet ile yatırımcı, tahvili ihraç eden kuruma borç vermiş olur ve belirli aralıklarla daha önceden belirlenmiş oranda faiz ödemeleri alır. Vade sonunda anaparanın tamamen geri alındığı tahvillerin farklı türleri var.
Read more

Anadolu Topraklarındaki Türk Varlığını Katılaştıran, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kurucusu: Süleyman Şah

Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu olarak kabul edilen Süleyman Şah, Anadolu topraklarındaki Türk varlığını kesinleştiren en önemli tarihi figürlerden bir tanesidir. Hayatı hakkında çok fazla detay yok ama sayısız fetih yaptığı ve özellikle doğu topraklarının Türkleşmesine katkı sağladığı biliniyor.
Read more

Yüzlerce Yıldır Verilen Kapitülasyonlar Nasıl Oldu da Osmanlı’nın Sonunu Getirdi?

Yapılan anlaşmalar ile bir devletin başka bir devlete verdiği imtiyazları ifade eden kapitülasyon, tarih boyunca karşılaştığımız bir kavramdır. Özellikle Osmanlı’nin batılı devletlere verdiği kapitülasyonlar ise kendi tarihimizde önemli bir etkiye sahiptir. Gelin kapitülasyon nedir yakından bakalım ve örnekleri üzerinden Osmanlı’ya etkilerini görelim.
Read more

Bu Canavarla Yeni Tanışmadık: Türk Halkının Yaşadığı Birinci Büyük Enflasyonla Osmanlı Devleti Başa Çıkabilmiş miydi?

İçinde bulunduğumuz 2023 yılı, yüksek enflasyonu dibine kadar yaşadığımız bir yıl oldu. Fiyatlar devamlı olarak yükselirken alım gücü de bir o kadar düşüşe geçiyor. Peki günümüzde yaşadığımız bu durum, geçmişimizde ilk olarak ne zaman yaşandı ve nasıl bir yol izlendi?
Read more

Osmanlı’da Padişahların Çoklukla Yabancı Asıllı Bayanlarla Evlenmelerinin Sebebi Neydi? (Hayır, Aşk Değil)

Muhteşem Yüzyıl ile tüm Türkiye’nin kalbine taht kuran Hürrem Sultan veya yöneticilik vasfıyla herkese korku salan Kösem Sultan… Hepimiz onları yabancı uyruklu olmalarıyla tanıdık. Ama en çok merak edilen konu da padişahların neden bir Türk kadını yerine onları tercih ettikleri oldu.
Read more