NASA’nın uzay aracı Parker, Güneş patlamalarına meydan okuyor!

Uzay aracı değil adeta bir kahraman. Güneş patlamalarıyla adeta uzaya ateş ediyor. Buna rağmen Güneş’in saldırılarına aldırış etmeden rotasını değiştirmedi. Muazzam bir Güneş patlamasının içinden sağlam çıkarak bir mucizenin adı oldu. Aslında NASA bu uzay aracını böyle bir atmosferde zorlu şartlara dayanıklı olarak tasarladı. Ancak bu kadarını kimse beklemiyordu. Parker tam bir savaşçı çıktı. İşte detaylar…

NASA’nın uzay aracı Parker, büyük bir Güneş patlamasına rağmen görevine devam ediyor!

Bilim insanları kısa bir süre önce süper sıcak gaz (plazma) kütlesinin patlaması anlamına gelen CME adı verilen bu güneş olayının nadir görüntülerini yayınladı. Bize bu görüntüleri ulaştıran NASA’nın uzay aracını anmadan geçmeyelim. Bu görüntüleri çekebilmek için büyük fedakarlık yaptı. Patlamanın ortasında kalsa da görevine devam etti. Adeta Güneş’e meydan okudu. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden bilim adamı Mark Miesch, bu olay için “Bu, güneşten bir parça alıp uzaya fırlatmak gibi bir şey” dedi.

NASA, bu CME’nin şimdiye kadar kaydedilen en güçlü koronal kütle püskürmelerinden biri olduğunu ilan etti. Neyseki NASA uzay aracını sağlam bir ısı kalkanıyla donatmıştı. Böylece bu denli yoğun radyasyon patlamasına karşı koydu. Hayatta kalıp bize Güneş hakkında detaylı bilgiler gönderdi.

Bu uzay aracı için küçük Dünya için büyük bir başarı. Johns Hopkins laboratuvarı bu durumu şöyle izah etti: “Toplamda Parker uzay aracı, CME’yi gözlemlemek için yaklaşık iki gün harcadı. Güneşe yakın güçlü bir güneş patlamasından geçen ilk uzay aracı oldu.” Böylece adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başardı.

Bilim insanları, CME’ler ve Güneş’in etkilerini araştırmak için NASA’nın uzay aracı Parker ve teleskoplardan gelen verileri değerlendiriyor. Ayrıca NASA, CME’ler konusunda tüm dünyayı uyarıyor. Potansiyel olarak yıkıcı etkileri var. CME’ler o kadar güçlü ki uyduları tehlikeye atacak enerji yayar. Ne yazık ki bu durum iletişimi ve navigasyon teknolojilerini bozabilir. Hatta Dünya’daki elektrik şebekelerini devre dışı bırakabilir. Yok artık dediğinizi duyar gibiyiz. Ama ne yazık ki Dünya böyle bir olaya daha önce şahit oldu.

Kötü bir şöhrete sahip olan güçlü bir CME, 1989’da Kanada’nın Québec kentinde milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı. 12 Mart 1989 tarihinde CME Dünya’nın manyetik alanına çarptı. Ertesi gün sabaha karşı akımlar, Québec’in elektrik şebekesinde bir zayıflık buldu. 2 dakikadan kısa bir süre içinde tüm şehir elektriksiz kaldı. 12 saati bulan uzun bir kesinti oldu. Tüm şehir karanlığa teslim oldu.

Yorum yapın