Ticaret Bakanlığı, Başına Nazaran Sipariş İptal Eden E-ticaret Firmalarına Kaç Para Ceza Kestiğini Açıkladı

Son dönemlerde sık sık denetleme haberleri ile karşımıza çıkan Ticaret Bakanlığı, bugün yeni bir açıklama daha yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, e-ticaret sektörüyle ilgili bir denetleme gerçekleştirildiği ve yapılan incelemeler sonucunda 44 firmaya toplamda 78 milyon 530 bin 902 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetleme, e-ticaret ile uğraşan firmaların sipariş iptalleriyle ilgiliydi. Yapılan incelemelerde, bazı firmaların maliyet artışı, stok sorunu veya döviz kurundaki oynaklık gibi gerekçelerle haksız sipariş iptalleri yaptıkları tespit edildi. Bu firmaların esas amacı ise daha fazla kâr etmekti. Bakanlık, yapılanlar sonucunda tüketiciyi de mağdur eden firmalara tek tek para cezası kesti.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama:

Ticaret Bakanlığı olarak sipariş iptalleri neticesinde tüketici mağduriyetine sebep veren firmalara yapılan denetimler neticesinde 2023 yılında 44 firmaya toplamda 78.530.902 TL idari para cezası uygulandı.
Teknolojinin hızlı gelişimi, dijitalleşmenin yaygınlaşması, özellikle Covid-19 Pandemisi sonrası yaşanan tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının da değişmesi ile birlikte elektronik ticaretin genel ticarete oranının her geçen gün arttığı gözlemlenmektedir. 
“2022 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109’luk artışla 800,7 milyar TL olarak gerçekleşti.”
Bakanlığımız Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) 2022 Yılı verilerine göre ülkemizde e-ticaretin genel ticarete oranı 2019 yılında %9,8 iken 2020 yılında bu oran %15,7’ye, 2022 yılında ise %18,6’ya ulaşmıştır. Aynı zamanda 2022 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109’luk artışla 800,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Sipariş adedi ise 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla %43 artışla 3 milyar 347 milyon adetten, 4 milyar 787 milyon adede yükseldiği gözlemlenmiştir.
E-ticaret hacminde gerçekleşen bu yüksek oranlı artış ile birlikte, ancak geleneksel alışverişlerde yapılabilen satıcının kimliği ile malın fiziki kontrolünün yapılmaması durumu tüketicilerin daha fazla korunması ihtiyacını ortaya çıkartmış ve bu kapsamda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerin önemi bir kat daha ortaya çıkmıştır. Söz konusu düzenlemeler ile hem tüketiciler korunurken hem de düzenlemelere aykırı davranışları ile sektörde haksız rekabete neden olan ve adil rekabet şartlarını bozan firmaların neden olduğu olumsuzluklara engel olunmuştur. 
Bakanlık olarak e-ticaret sektörüne ilişkin basın duyuruları, firmaların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarına yönelik dağıtımlı yazılar ve kamu spotları ile yasal mevzuat ve uygulamalarına ilişkin olarak sektörde faaliyet gösteren firmalara rehberlik edilirken tüketicilerimizin de yasal haklarını öğrenme noktasında bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Bu çalışmaların yanında tüketici şikâyet başvuruları ve hakem heyeti verileri üzerinden yapılan analizler neticesinde gerçekleştirilen denetimler ve e-ticaret sektöründe firmaların mevzuata uyum süreçlerinin kontrolü ile birlikte tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
“2023 yılında denetlenen 61 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 44 firmaya toplamda 78.530.902 TL idari para cezası uygulandı.”
Ticaret Bakanlığı olarak, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi gerekçelerle ya da fiyat artışlarından yararlanarak daha fazla kâr elde etme amacı ile ödemesi yapılan siparişlerin stokta bulunmama gibi gerekçelerle iptal edilmesi neticesinde tüketicilerimizi mağdur eden uygulamalar başta olmak üzere mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında bedel iadesi ile teslim ve ifa yükümlülükleri sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında denetlenen 61 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 44 firmaya toplamda 78.530.902 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Gelişen ve değişen ekosisteme bağlı olarak e-ticaret sektörü başta olmak üzere tüketici haklarının korunması, mağduriyet yaşanmaması ve adil rekabet şartlarının sağlanması için etkin, yoğun ve yaygın denetimlere Bakanlığımızca devam edilecektir.

Yorum yapın