3D yazıcı ile kök hücre basmak: Beyin travmalarını iyileştirecek!

Araştırmacılar, 3D yazıcıdan bastıkları kök hücre ile serebral korteksin mimarisini taklit edecek bir teknik geliştirdiler.
Read more

Beynindeki Tümör Yüzünden Seri Katile Dönüşen Charles Whitman’ın Tuhaf Kıssası: Pekala Hatalı O mu, Yoksa Tümörü mü?

“Texas Tower Keskin Nişancısı” olarak tanınan Charles Joseph Whitman; bir gün kalktı ve önce annesini, sonra karısını, daha sonrasında da 16 kişiyi öldürerek “toplu katliamcı” haline geldi. Bu olayı ilginç yapan ise Whitman’ın normal bir insan olmasından sonra nasıl bir katile dönüştüğü kısmı.
Read more

Bilim kurgu sahnesi üzere: Beyin interneti geliyor!

ABD'li araştırmacılar bilgisayarları ve akıllı cihazları zihinle kontrol edebilecek bir beyin implantı geliştirdi.
Read more

20 Yıldır Konuşamayan Felçli Bir Bayan, Yapay Zekâ Sayesinde Yine “Konuştu”

Geçirdiği beyin sapı felci nedeniyle konuşma yetisini kaybeden bir kadın, yapay zekâ sayesinde yeniden "konuşabilir" oldu. Kadının beynine yerleştirilen bir çip, oluşturulan bir avatar yardımıyla kadının konuşmasını sağladı.
Read more

Kişinin Dinlediği Müzik, Beyin Dalgaları Takip Edilerek Tekrar Oluşturuldu (Pink Floyd İçerir)

Bilim insanları, yalnızca beyin dalgalarını analiz ederek dinlenen müziği yeniden oluşturmayı başardılar. Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojileri için "çığır açıcı" olarak yorumlanan araştırma, henüz erken aşamada olsa da gelecek vadediyor.
Read more

Sıcaklar Yalnızca Cilt Rengimizi Değil Beynimizi de Değiştiriyormuş: Tesirini Öğrenince Sonuç Pek Hoşunuza Gitmeyecek!

Pigment farklılıkları nedeniyle meydana gelen ten rengindeki koyuluklar ve D vitamini sentezine bağlı olarak sarı saçlı olunabilmesi gibi ortam koşullarına dayanan maruz kalma etkisi, yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda kabul edildiği gibi insanların beyin ve kafataslarındaki boyutlarda farklılıklara da yol açmaktadır.
Read more

Avatar ve Matrix’te Olduğu Üzere Öteki Vücutları yahut Makineleri Denetim Edebileceğimiz Bir Teknoloji Mümkün mü?

Bir an için düşünün, beyin sinyalleriniz onları algılayan bir yazılıma, buradan da fiziki olarak aslında bambaşka bir yerdeki bir bedene aktarılıyor ve çok uzakta bile olsanız yalnızca düşüncelerinizle bu bedeni kontrol edebiliyorsunuz. Bu konu dünyanın en önemli bilim kurgu eserlerinde sayısız kez kendine yer buldu. Peki, 2023 yılında nörobilimin ulaştığı inanılmaz ilerlemeleri düşününce bu gerçekten de mümkün olabilir mi?
Read more