Osmanlı Devleti’nde de Devir Periyot Uygulanan İdarenin Biçimi ‘Meşrutiyet’ Tam Olarak Nedir, Hangi Ülkelerde Kullanıldı?

Demokrasiye ilk atılan adımlardan biri olarak görülen meşrutiyet, Osmanlı Devleti'nin de dönemsel olarak uyguladığı yönetim biçimlerinden biri olarak biliniyor. Bu yönetim şekli sayesinde Osmanlı Devleti'nde ilk kez padişahın yetkilerinin sınırlandırıldığı biliniyor.
Read more

Osmanlı’da Kundaktaki Bebeklerin Bile Potansiyel Bir Tehdit Olarak Görülüp Öldürüldüğü Kardeş Katli Nasıl Ortaya Çıkmıştı?

Birazdan ele alacağımız konu, belki de Osmanlı Devleti’nin bilinen en acı tarihi olaylarından birini oluşturuyor. Çünkü aynı anda tam 19 kardeşini azleden Osmanlı padişahının bunu neden meşru kıldığına değineceğiz.
Read more

Yüzlerce Yıldır Verilen Kapitülasyonlar Nasıl Oldu da Osmanlı’nın Sonunu Getirdi?

Yapılan anlaşmalar ile bir devletin başka bir devlete verdiği imtiyazları ifade eden kapitülasyon, tarih boyunca karşılaştığımız bir kavramdır. Özellikle Osmanlı’nin batılı devletlere verdiği kapitülasyonlar ise kendi tarihimizde önemli bir etkiye sahiptir. Gelin kapitülasyon nedir yakından bakalım ve örnekleri üzerinden Osmanlı’ya etkilerini görelim.
Read more

Osmanlı’daki Eş Cinselliği Tasvir Eden Yapıtları Gördüğünüzde Kimi Kalıplarınız Yıkılacak: Üstelik Şimdiki Kadar Tabu Değildi!

"Osmanlı’da oğlancılık”, günümüzde tartışma konusu fakat o dönemin yazınsal ve görsel eserlerine baktığımızda Osmanlı'da gerçekten de eş cinsel ilişkinin var olduğunu görebiliyoruz.
Read more

Bu Canavarla Yeni Tanışmadık: Türk Halkının Yaşadığı Birinci Büyük Enflasyonla Osmanlı Devleti Başa Çıkabilmiş miydi?

İçinde bulunduğumuz 2023 yılı, yüksek enflasyonu dibine kadar yaşadığımız bir yıl oldu. Fiyatlar devamlı olarak yükselirken alım gücü de bir o kadar düşüşe geçiyor. Peki günümüzde yaşadığımız bu durum, geçmişimizde ilk olarak ne zaman yaşandı ve nasıl bir yol izlendi?
Read more

Türkiye İsminin İngilizcedeki Yaygın Kullanımı Olan “Turkey”in Nitekim de “Hindi”yle Bir İlgisi Var mı?

Türkiye'nin İngilizce adı olan "Turkey", İngilizcede aynı zamanda "hindi" anlamına geldiğinden Türkiye'de her zaman tepki çeken bir kelime oldu. Hatta pek çok kişi, bu ismin Türkleri aşağılamak için kasıtlı olarak verildiğini bile düşünüyor. Peki gerçekten öyle mi? Turkey yerine Türkiye demek gerçekten daha mı doğru?
Read more