Şok eden argüman: Apple, iPhone 15 Pro’yu bilerek yavaşlatıyor!

iPhone 15 Pro modellerini etkileyen aşırı ısınma sorunlarıyla ilgili çok sayıda şikayetin ardından Apple, bu sorunları gidermek için çarşamba günü iOS 17.0.3 güncellemesini yayınladı. Şirkete göre aşırı ısınmanın nedeni donanım veya tasarım kusurları değil, yazılımdı. Apple ayrıca güncellemeyle A17 Pro çipinin performansını düşürmeyeceğini söyledi. Peki testler neyi gösteriyor?

iPhone 15 Pro yavaşlatıldı mı?

Birçok iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max kullanıcısı, yeni cihazların bir süre kullanıldıktan sonra, web’de gezinme gibi temel şeylerde bile aşırı ısınmasından şikayet etti. Apple ilk olarak iPhone’ların yazılımın neden olduğu normal bir durum nedeniyle ısındığını söyledi. Ardından iPhone’u fazla zorlayan işlemlerde bu ısınmaların normal olduğunu savundu.

Ancak şirket geçtiğimiz hafta sonu iOS 17’deki bir yazılım sorununun iPhone 15 modellerinin anormal derecede yüksek sıcaklıklarda çalışmasına neden olduğunu kabul etti. Sorunu çözen güncellemenin iOS 17.0.3 olduğunu öne süren açıklamanın ardından şirketin bunu nasıl yaptığı merak konusu oldu. Acaba ısınma sorununu çözmek için telefonların performansından kısıldı mı?

Apple’ın aşırı ısınma sorunlarını çözmek için tam olarak ne yaptığını hâlâ bilmiyoruz ancak performansın iOS 17.0.3 güncellemesinden etkilenip etkilenmediğini görmek için Geekbench 5’i kullanarak bazı kıyaslama testleri gerçekleştirildi. Testler iPhone 15 Pro Max ile gerçekleştirildi. Test sonuçlarını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

İşlem zamanı Tek çekirdek skoru Çoklu çekirdek skoru
iOS 17.0.1 ve iOS 17.0.2 çalıştıran cihaz (ilk çıktığı hali) 2914 7199
iOS 17.0.3 yüklendikten hemen sonra 2875 7006
iOS 17.0.3 yüklendikten 2 saat sonra 2941 7523

Karşılaştırma testlerinin, cihazın mevcut sıcaklığı ve hatta pil seviyesi gibi birçok koşula bağlı olarak değişebileceğini belirtmekte fayda var; çünkü iOS, pili korumak için düşük olduğunda performansı düşürme eğilimindedir. Bu nedenle testleri aynı cihazda tekrar çalıştırdıktan sonra tam olarak aynı sonuçları elde etmek neredeyse imkansızdır.

Gördüğünüz gibi sonuçlar, iOS 17.0.3’ten önceki sürümlerle yapılan bazı testlerden bile daha iyi bir sonuca ulaştı. Buradan ulaştığımız sonuç güncelleme büyük olasılıkla telefonun performansını etkilemedi. En azından çoğu durumda bu söz konusu değil.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın