Yabancı uygulamalara yer yok: Çin’den Apple’a onay zorunluluğu!

Apple ile Çin arasındaki gerginlik devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda tekrar alevlenen sorun daha da iddialı bir hal almaya başladı. Ortaya çıkan haberlere göre Apple, bazı popüler uygulamalarını ve yeni uygulamaların Çin App Store’dan kaldırmak zorunda kalabilir. İşte detaylar!

Apple, yeni uygulamalar için Çin’den onay almak zorunda!

Geçtiğimiz haftalarda Çin hükümeti, iPhone’u resmi binalarda yasakladı. Bununla birlikte kamu çalışanlarının Huawei tarafından üretilen modeller gibi yerel telefonlara geçmesini talep etti. Bu şekilde tekrar alevlenen Apple-Çin olayı geçtiğimiz gün yine gündeme geldi.

Ortaya çıkan haberlere göre Apple, artık yeni uygulamaların Çin App Store’dan yayınlanmadan önce Çin hükümeti lisansı kanıtını göstermesini istiyor. Bildirilene göre Şirket, Çin’in App Store’unda yeni uygulama yayınladığı zaman “internet içerik sağlayıcısı (ICP) dosyasını göndermelerini istiyor.

Söz konusu dosya ise “web sitelerinin Çin’de yasal olarak faaliyet göstermesi için gereken uzun süreli bir kayıt sistemi” şeklinde tanımlandı. Üreticilerin bu lisansı almak için Çin’de bir şirket sahibi olması gerekiyor ya da yerel bir yayıncıyla çalışıyor olması gerekiyor.

Kısacası Çin App Store’unda hükümetin onaylamadığı uygulamalar yer almayacak. Bu değişiklikle birlikte meydana gelecek en büyük sorun, Çin App Store’daki binlerce uygulamaya erişimin daha karışık hale gelecek olması. Bu durumda kullanıcılar sadece popüler ve yeni uygulamaları değil, Telegram gibi uygulamaları indirirken de zorluk yaşayabilir.

Peki, siz Apple ve Çin olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu işin sonunda neler olacak? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorum yapın