Araç Sahiplerinin %80’i Ek MTV’yi Ödemedi! Devlet, 16 Milyar TL Verginin 3 Milyarını Alabildi…

Bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla tüm otomobil sahiplerini ilgilendiren bir karar alındığını aktardık. Karara göre 2023 yılı için motorlu taşıtlar vergisi (MTV), bir kereliğine mahsus olmak üzere 2 kat ödenecekti. Gelen son haberler, vatandaşların ek MTV ödemelerine pek de sıcak bakmadığını gözler önüne seriyor. Zira ağustos ayı sonu itibarıyla 16.3 milyar TL olarak kaydedilen alacağın sadece 3.4 milyar TL’si tahsil edildi. 

Hürriyet’in haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, bu kadar düşük tahsilat yapılmasının temel nedeninin Anayasa Mahkemesi olduğunu söyledi. Bilmeyenler için açıklayalım; ek MTV kararının doğru olmadığını düşünen avukatlar, kararın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru yapmışlardı. Aydoğmuş, kararın iptal edileceğini düşünen vatandaşların, son ödeme tarihi 6 Eylül olmasına rağmen ek MTV’nin birinci taksidini ödemediklerini belirtiyor. 

“Daha önce bu kadar düşük oranda tahsilat yapılmamıştı”

Ek MTV’nin sadece yüzde 20 oranında tahsil edildiğini ifade eden Mahmut Aydoğmuş, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Bilindiği üzere her yıl araç sahiplerinden MTV’nin yarısı ocak diğer yarısı ise temmuz ayında tahsil ediliyordu. Ek MTV ile birlikte 38 milyar TL’lik hedef 71.2 milyar TL’ye çıkarıldı. Yani 32.6 milyar TL’lik ek tahsilat beklentisi oluştu. Bu tutarın ağustos ve kasım olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği düşünüldüğünde ortaya 16.3 milyar TL gibi bir tutar çıkıyor. Fakat Ağustos 2023 dönemine ilişkin bütçe verilerine baktığımızda sadece 3.4 milyar TL seviyesinde MTV tahsil edildiğini görüyoruz. Bu da yüzde 20.8’lik bir tahsilat oranı yapıyor. Daha önce hiç bu kadar düşük oranda tahsil edilen bir vergi kalemi görmedik.

Ek MTV’nin ilk taksidi için süre 6 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Beklentim 6 günlük ek sürede göz önüne alındığında ilk taksit için toplam tahsilat oranının yüzde 30’da kalması yönünde. Öte yandan, kişisel kanaatim AYM’nin ek MTV’yle ilgili kararının bu kez iptal yönünde olmayacağı…

“Vergi afları da ödemelerin aksamasına yol açıyor”

Yaşananlarla ilgili Hürriyet’e demeç veren eski Gelir İdaresi Strateji Geliştirme D. Başkanı Nazmi Karyağdı, sık sık gelen vergi aflarının vatandaşı ödeme yapmama yoluna götürdüğünü söyledi. Karyağdı tarafından yapılan açıklama şöyleydi:

Geleneksel olarak MTV ödeyicileri vergiye uyum seviyesi en yüksek vergi mükellefi gruplarındandır. Ancak son yıllarda her yıl çıkarılan vergi afları nedeniyle bu grup da vergi ödemelerini aksatır hale gelmiştir. Anayasa Mahkemesinin ek MTV’yi iptal etmesi halinde, AYM’de dava açmayan kişilerin ödedikleri vergiyi geri alamayacak olmaları nedeniyle kararın açıklanmasının beklenmesi ek MTV tahsilatında etkili oldu. AYM’deki iptal davası süreci araç sahiplerini “bekle gör” pozisyonuna itti. Yine vergi afları ve vatandaşta oluşan vergi direnci de önemli etkenlerden.

Yorum yapın